vugge til vuggeLangt størstedelen af de produkter vi omgiver os med i dag har en vugge til grav-livscyklus, hvilket betyder, at produkterne efter endt brug smides på forbrændingen til belastning for miljøet. Sådan har vi traditionelt designet produkter og der er tilsyneladende ikke mange, som kræver genanvendelige og miljøvenlige produkter af producenterne. Hvorfor skulle producenterne ændre ved deres produkt når nu kunderne tilsyneladende er tilfredse? I dette blogindlæg kan du læse mere om vugge til vugge princippet og om de virksomheder, der har forstået værdien af at omlægge produktionen.

Vi må ikke glemme at produktionen af genanvendelige og miljøvenlige materialer og produkter faktisk kan betale sig. Vi har tiden imod os, da nogle af de ressourcer som vi i dag tager for givet kun er generationer fra at være opbrugt. Vi er derfor nået dertil, hvor genbrug af materialer ikke så meget er et valg som det er en nødvendighed og producenterne af de varer vi køber bliver meget snart tvunget til at tænke alternativt, så hvorfor ikke starte nu?

Vugge til vugge principperne

Ville det ikke være fantastisk, hvis vi kunne genanvende alle produkter? Den tyske fysiker Michael Braungart er manden bag vugge til vugge princippet, der handler om, at vi i stedet for at ødelægge verden, gør den til et bedre sted at være. Det lyder utopisk, men det går ud på, at vi skal genopfinde flest muligt af de produkter vi anvender, så de efter endt anvendelse igen bliver til næring for jorden. Michael Braungart mener, at vi skal tænke helt ud af boksen, så vi ikke kun gør mindre skade, men gør det rigtige for naturen og os.

Vugge til vuggeEt eksempel på et produkt produceret efter vugge til vugge princippet kunne være en vaskeklud, der kan omdannes direkte til muld eller næringsstoffer når den bliver smidt ud. Vaskekluden vil ikke være en belastning for vores miljø, men en del af løsningen i forhold til genanvendelige produkter. Grundtanken er, at vi ikke behøver at bruge færre ressourcer, men simpelthen designer os ud af negativ miljøpåvirkning.

 

Miljømæssig og økonomisk gevinst

Man skal ikke være Einstein for, at gennemskue den indlysende miljømæssige gevinst ved at genbruge vores ressourcer, men de fleste af os er ikke klar over, at der også er en klar økonomisk gevinst ved vugge til vugge principperne.

Mærsk er et godt eksempel på en dansk virksomhed, der har forstået de økonomiske fordele ved vugge til vugge princippet. De bygger skibe efter vugge til vugge princippet ved at undgå giftige materialer og bygger deres skibe af rene materialer af høj kvalitet. Økonomisk ligger der en kæmpe gevinst for Mærsk ved at genanvende materialer, da prisen på stål udgør størstedelen af skibenes pris. Desuden skaber en sådan succeshistorie både positiv omtale og en klar konkurrencemæssig fordel for Maersk.

Troldtekt A/S er et andet eksempel på en virksomhed, der arbejder ud fra vugge til vugge princippet i deres produktion af væg – og loftsplader. Troldtekt har opnået vugge til vugge certificeringen, fordi der i produktionen af deres loftspladerne ikke benyttes nogen form for skadelige stoffer og loftspladerne kan derfor anvendes direkte i naturen som kompost efter endt brug. Man skal ikke underkende den værdi det giver, at kunne fortælle sine kunder at loftspladerne ikke belaster naturen og er med til at skabe et sundt indeklima. Hvis alternativet er kemikaliebehandlede lofter, så er det ikke svært at forestille sig, hvad forbrugeren vælger.

Hos Jakobsen huse forsøger vi så vidt muligt at finde samarbejdspartnere, der driver virksomhed efter vugge til vugge princippet, så Jakobsen huse bygges så bæredygtige som overhovedet muligt, samtidig med at vi er konkurrencedygtige på prisen. Virksomheder som os, der ikke producerer et fuldkommet produktet er som oftest afhængige af, at vores underleverandører også kan se fordelen i vugge til vugge princippet. Det er derfor vi hver dag gør et stort arbejde for at opsøge markedets bedste løsninger og mest bæredygtige materialer. Det bør altså ikke kun handle om at ændre måden vi producere materialer på her og nu, men også om at tænke mere langsigtet.

Jeg håber at dette blogindlæg har givet stof til eftertanke og hvis du er nysgerrig for at vide mere om vugge til vugge princippet kan du læse mere her.