Det at tage på ferie bliver efterhånden opfattet som en menneskeret og et must for det moderne menneske. Ferier bliver ofte forbundet med selvrealisering og noget som er vigtigt for vores personlige udvikling, men vi glemmer nogen gange, hvordan vores ferier påvirker andre lande og de lokalsamfund vi bevæger os i. Derfor får du her et indblik i, hvad bæredygtig turisme er og, hvordan du kan rejse bæredygtigt næste gang du forlader Danmark.

Hvert år rejser over en milliard mennesker på verdensplan, der udgør hele 1/7 af jordens befolkning og FN forventer at turismen fordobles over de næste 20 år. Turisme er derfor blevet en enorm industri, der bidrager med penge og arbejde til mennesker i branchen. På grund af branchens størrelse er konsekvenserne af turismen ligeledes enorme og derfor er det langt fra ligegyldigt, hvordan du vælger at sætte din spor når du rejser. Dine spor kan være positive i mange henseender, hvis du overvejer, hvordan og, hvor de sættes.

Hvad betyder bæredygtig turisme?

FN forklarer bæredygtig turisme som turisme, der tager højde for økonomi, miljø og sociokulturelle forhold. Minimumskriterierne for bæredygtig turisme indebærer blandt andet bæredygtig organisering, økonomiske fordele for lokalsamfundet, kulturen, de besøgende og fordele for miljøet[1].

Heldigvis boomer bæredygtig turisme og ifølge FNs turismeorganisation UNWTO er hver tredje rejsende interesseret i at rejse grønt. Økoturismen, der er endnu et ord for bæredygtig turisme vokser med op til 20% om året og forventes at vokse seks gange så meget som traditionel turisme (ibid.).

Hvorfor er almindelig turisme ikke bæredygtig?

Når vi tager på ferie sker det ofte på bekostning af lokalbefolkningens kultur, da vores rejser bliver planlagt gennem store udenlandske rejsearrangører, der hiver pengene ud af lokalsamfundene og efterlader de lokale med en masse problemer og ikke en krone rigere. Det er sket før at lokalbefolkninger simpelthen måtte flyttes for at gøre plads til at transportere og indlogere turister komfortabelt. Forestil dig et ramaskrig vi ville have, hvis der var nogen, der forsøgte at gøre det herhjemme… Der er selvfølgelig mange steder i dag, der forsøger sig med en mere bæredygtig dagsorden, men indtil os forbrugere for alvor kræver bæredygtighed af de steder vi besøger er der desværre lang vej igen.

Turismen skal bevare kultur og identitet

Økoturismen er modvægt til den negative udvikling, der bidrager positivt ved skabe gode levevilkår for lokalbefolkninger på deres egne betingelser. Pointen er at tilføje økonomiske ressourcer til fattige samfund, men uden at samfundet ændres til et turistsamfund, der udvisker kulturen og lokalbefolkningens identitet. I øjeblikket ses konsekvenserne af et turistsamfund i Egypten, hvor store dele af økonomien er afhængig af turistindtægter, der ikke længere findes efter angrebet på Paris og terrorangrebet på Metrojet flyet. Sharm el-Sheikh er et skræmmende eksempel på en turistby, der har forvandlet sig til en spøgelsesby i løbet af det sidste år. Med økoturismen er det derimod ideen at bruge turismen til at styrke lokalsamfundet, uden at samfundet bliver afhængig af de ekstra indtjeninger.

Vær en rejsende og ikke en turist

Forsøg så vidt muligt at researche lidt omkring den lokale kultur, så du kan tale og opføre dig efter lokale skikke. I den forbindelse kan det være en god ide at spørge om lov inden du tager billeder af lokalbefolkningen, selvom det virker naturligt for dig kan det virke krænkende i nogle kulturer. Hvis du skal afsted i en længere periode, så forsøg at lære lidt af sproget, da du hurtigere bliver accepteret blot ved at gøre en indsats for at lære sproget. Det er din opgave at tilpasse dig omgivelserne og ikke omvendt! Forvent ikke at du kan få serveret oksekød og en kold Coca Cola alle steder du kommer hen, men forsøg i stedet for at smage på det lokale udvalg.

[1] http://sdt.unwto.org/content/about-us-5

10 konkrete råd til dig, som vil rejse bæredygtigt

  • Pak let – på den måde sparer du det brændstof, der eller ville være brugt på at transportere din bagage.

  • Spar vand – tag kortere bade, sluk for vandet når du sæber dig ind og børster tænder. Brug dit håndklæde flere dage i træk og brug aldrig hotellets vaskeservice, da de ofte kun fylder maskinen med dit tøj – også selvom der kun er tale om to T-shirts og et par sokker.

  • Spar energi – Når du forlader dit hotel værelse skal du slukke lyset, aircondition og fjernsynet og overvej at hænge et forstyr ikke skilt på døren, så undgår du at hotelpersonalet bruger unødig energi på rengøring af dit værelse.

  • Reducer, genanvend og genbrug – medbring en genanvendelig drikkedunk uden BPA til vand, aflever lokale brochurer når du er færdig med dem, brug den samme sæbe til at vaske hår og hænder med, og behold dit skrald indtil du finder en ordentlig måde at komme af med det.

  • Køb lokalt producerede varer og undgå den kulstofs udledning som importerede varer efterlader sig. Desuden kan du ofte finde noget unikt og ikke en masseproduceret souvenir fra med skriften Made in China.

  • Brug opmærkede stier og undgå at skade flora og dyreliv.

  • Hengiv dig selv til lokalt musik, kunst og mad.

  • Respekter lokale traditioner.

  • Overvej at medbringe gaver til lokalbefolkningen som de kan bruge til noget. Det kunne eksempelvis være skriveredskaber til den lokale skole, men undgå f.eks. at give de lokale børn slik, da det hurtigt kan udvikle sig til en regulær tigger kultur.

  • Stil alle de irriterende spørgsmål om, hvad varer og produkter er lavet af. Selvom de måske er lovlige der, hvor du rejser, behøver du ikke at støtte foretagenet, hvis der er tale om ting, som er lavet af truede dyr og planter.