Hvilken forskel gør jeg egentlig, når jeg sparer lidt på vandet og husker at slukke for lyset?

Du kender det – de endeløse diskussioner om at spare på jordens ressourcer og behovet for mindre CO2udledning. Men selvom vi forsøger at leve miljøvenligt og spare på forbruget hver dag, må vi nogle gange gå på kompromis – og hvor meget betyder det egentligt?

Det kan være svært at se, om vores handlinger gør en forskel i den store sammenhæng – og det gør det ikke nemmere, at vores omgivelser ofte tvinger os alle til at leve ’forkert’.

Vi bliver hele tiden sat i dilemmaer, når vi bliver nødt til at give afkald på noget for at leve grønt – men der er grænser for, hvor meget vi vil ofre. Børnene skal jo afleveres om morgenen, så bilen ville være svær at undvære. Vi lukker heller ikke bare for varmen, når det bliver rigtig koldt udenfor og den weekendtur til London er bare nemmest i et fly.

Optimalt ville vi kunne leve miljøvenligt uden at skænke det en tanke og stadig beholde alle goderne i vores hverdag.

Vores hjem

Eftersom omkring halvdelen af os opholder os to tredjedele af døgnet i vores hjem, er valget af hus et godt sted at starte, hvis vi ønsker at gøre en rigtig forskel uden at gå på kompromis med vores behov i hverdagen.

Vi kan uden anstrengelser tage hensyn til vores forbrug og miljø uden at skulle give afkald på vores bekvemmeligheder. Fremtidens drømmehus kan tage højde for både os og vores omgivelser og gøre det muligt at leve både grønt og godt.

Os eller miljøet?

Ny huse har længe sørget for at holde vores forbrug nede, så vi kan leve billigt eller miljøvenligt, men der er som regel bagsider ved medaljen, som vi ikke tænker over.

Udover at glæde vores økonomi, giver lave energiregninger os en god følelse af, at vi har behandlet vores natur godt. Et minimalt energiforbrug betyder bare desværre ikke, at vi lever bæredygtig.

Hvad vi ikke ser er, hvordan huset er blevet lavet, og hvad der bliver af det, når vi engang efterlader det. Ofte er det lave forbrug på bekostning af miljøet, eftersom byggematerialer og måden der blev bygget på, tilsidesætter miljøhensynet på en måde, der ikke kan opvejes med vores lave energiforbrug, når vi er flyttet ind i huset.

Så egentlig gavner det kun vores økonomi og samvittighed.

Fremtidens hus

Eftersom energistyrelsen sidste år meldte at byggeri står for omkring 30 % af vores samlede affaldsmængde i Danmark, vil det virkelig gøre en forskel for miljøet og ikke kun vores samvittighed, hvis vi overvejer, hvad der går forud for vores ‘miljøvenlige’ handlinger.

Flere bæredygtige huse, der ikke kun tager højde for vores økonomi og samvittighed, men også miljøet og vores sundhed, er på vej – og nogle få eksisterer allerede. Her kan vi med god samvittighed nyde et lavt forbrug gennem bl.a. brug af regnvand og opvarmning fra luften. Husene er bygget på måder, der minimerer skaderne på vores natur mest muligt og de laves af materialer, der enten kan genbruges eller er biologisk nedbrydelige. Det er altså muligt at få hele pakken, når bæredygtighed medregner alle aspekter.

Mange af os vil gerne gøre en forskel og selvom dette blogindlæg måske er lidt ananas i egen juice, håber vi, at det giver idéer til, hvordan vi kan tage valg, der gør en forskel for mere end os selv og vores samvittighed.