Energioptimer dit hjem og spar penge.

Du kan nemt energioptimere din bolig til gavn for både miljøet og dig som beboer. Ved at lave forbedringer, der kan foretages enten af dig selv eller af håndværkere, minimerer du husets miljøpåvirkning, og der er gevinster at hente som lave regninger og et godt indeklima i hjemmet.

Energioptimerer du din bolig, nedsætter du energiforbruget i hjemmet, og det bliver mere behagelig at leve i, mere miljøvenlig og på samme tid er der penge at spare.

Selvom den bedste løsning er at energioptimere huset fra starten, er der stadig mange muligheder for at opnå store fordele i sit hjem, hvis man ikke står i en situation, hvor man skal til at bygge.

Mange af de hjem, som kan have størst gavn af forbedringerne er ikke nye, og her er der ofte fordele at hente ved at benytte en eller flere energioptimerende metoder.

Ventilationsvinduet energivindue Jakobsen Huse bæredygtigt byggeri

Vægge og vinduer

Et hus hvor kulden siver ind giver tvinger dig til at skrue op for varmen og giver et højt varmeforbrug. Ved at isolere ydervægge og skifte til energirigtige vinduer eller ruder, er der store energibesparelser at hente, når varmen holdes inde og kulden ude. Isolering af hulmuren i ydervægskonstruktionen kræver sjældent et stort indgreb.

Ved at foretage begge dele, kan du spare op til 70 % på varmeudgifterne. Varmetabet fra vinduerne i et typisk 60’er parcelhus er ca. 45 %. Hvis vinduerne er gamle men af god kvalitet, kan det være nok at sætte en energirude i.

Udover at løsningerne er miljøvenlige og sparer på varmeregningen, skaber det også et bedre indeklima, da man formindsker støjgener i huset og slipper for kolde vægge og træk. Nye vinduer kan også få huset til at se flottere ud.

Lofter og tag

Som med vinduerne og væggene, er det også vigtigt at loftet eller taget er isoleret godt for at undgå store varmetab. Når loftet eller taget ikke er godt isoleret, sker det største varmetab fra huset gennem taget – op til 30 % af husets varmetab. Hvis der f.eks. kun er isoleret med 100 mm isolering, er det en god idé at forbedre isoleringen ved at opnå en højere tykkelse på omkring 300 mm.

Tekniske installationer

Isolering af varmtvandsrør, ventiler fra fjernvarmeanlæg og andre tekniske installationer kræver ikke meget besvær, men har en god effekt på energibesparelsen. I kældre og andre rum, der ikke opvarmes, mindskes varmetabet på denne måde. Det er nemt at klare uden en stor ombygning og hvis du isolerer rør så meget der er plads til, mærker du hurtigt effekten.  

Er det besværet værd?

Det korte svar er ja. En af de store fordele er det nedsatte energiforbrug og løsningerne kræver ikke store indgreb.

Det er godt for miljøet, men for de fleste er det argument alene ikke nok til at udføre forbedringerne. To tredjedele af adspurgte husejere i en Gallup-undersøgelse lavet for Bolius nævner økomiske fordele som noget, der kunne få dem til at gennemføre en energirenovering – og halvdelen ser økonomi som en hindring for at gå i gang.

Lavere varmeudgifter

Udover fordelene ved bedre velvære i huset og den samfundsgavnlige effekt ved miljøhensynet, kan det oftest betale sig økonomisk. Energiforbruget er lavere fra dag 1, når forbedringerne er udført. Varmeudgifterne bliver lavere og tilbagebetaler sig selv på få år gennem det lavere forbrug. Derudover udbetaler energiselskaberne et energitilskud på baggrund af de optimeringer, du udfører på huset.

De fleste energiforbedringer inden for isolering, opvarmning og belysning udløser et tilskud. Får du håndværkere til at udføre forbedringerne, kan tømrerfirmaet typisk sørge for at søge tilskuddet på dine vegne og trække det fra håndværkerudgifterne. Du kan selvfølgelig også søge håndværkerfradrag for arbejdet.

Større hus-værdi

Værdien på dit hus vil stige, pga. de mange fordele ved et velisoleret hus. Ved salg af huse er energimærkning et krav og mærket tildeles efter hvor godt huset er isoleret. Hvilket mærke huset får, har betydning for hussalget.

Bedre indeklima

Regner du med at blive boende lidt endnu, vil du opleve, at huset er mere behageligt at opholde sig i. God isolering som træfiber eller papiruld er også lydisolerende, og du vil derfor hurtigt opdage, at du bliver fri fra støjgener i boligen.

Da væggene ikke vil være kolde, køles luften ved ydervæggene ikke ned som før, så du slipper for følelsen af træk. Rummene er nemmere at varme op og inde-temperaturen vil være mere konstant, fordi den ikke skifter, når temparaturen udenfor svinger.