behagelig indetemperatur – året rundt

Der er mange valg, der skal tages i løbet af et husbyggeri, og en række af dem har betydning for den kommende hverdag i hjemmet. Derfor er det vigtigt at være klar over, hvordan man vælger rigtigt første gang.

Det kan lyde ubetydeligt, men har man først oplevet glæden ved et hjem, der kan holde en optimal rumtemperatur, er det svært at stille sig tilfreds med andet.

Mange afsætter ikke den nødvendige tid til overvejelser om isolering og vælger de gængse løsninger. Det til trods for at valget af isoleringsmateriale har indflydelse på komforten i hjemmet og derfor er værd at bruge tid på, hvis man vil bygge drømmehuset.

Ventilationsvinduet Jakobsen Huse

Hold varmen ude… eller inde

Selvom sommeren i Danmark ikke altid er lige tilregnelig, er vi som regel heldige at opleve varme sommerdage. Mange forbinder sommer med et varmt hjem, og når solen bager, kan det være svært at opspore et køligt hjørne i huset.

I disse hjem vil radiatorerne typisk også have travlt om vinteren med at holde kulden ude.

Indetemperaturen skyldes i høj grad, hvad boligen er isoleret med, og der er forskel på hvordan indetemperaturen påvirkes af udetemperaturen, alt efter om isoleringen består af eksempelvis mineraluld eller træfiber.

Isoleringsevnen afhænger af, om materialet i ydermure og på loftet er god nok til at lagre den varme, der tilføres udefra om sommeren og inde fra huset om vinteren.

Varmelagringskapacitet

En isolering med en høj varmelagringskapacitet er, som ordet antyder, god til at beholde varmen i isoleringsmaterialet. Den vil optage en stor del af solens varme, før den begynder at lukke den igennem til huset.

Mens isoleringen i løbet af en varm dag bliver varmet op og optager varmen, vil boligen forblive i samme behagelig temperatur.

Når temperaturen udenfor falder og isoleringen ikke længere varmes op, vil materialet være lang tid om at afgive varmen igen. Varmen siver langsomt ud af isoleringen, og indetemperaturen svinger derfor ikke ligeså hurtigt som vores vejr.

Om vinteren er effekten den samme, da isoleringen holder på varmen fra radiatorerne, i stedet for at lade den forsvinde ud gennem huset.

Hvilke isoleringsmaterialer er bedst?

I spørgsmålet om den bedste isoleringsløsning, kan valget blandt andet komme til at stå mellem stenuld, glasuld, træfiber og papiruld.

Når vi taler om mineraluld, er varmelagringskapaciteten i stenuld en anelse højere end i glasuld.

Isoleringsmaterialer som træfiber og papiruld minder om hinanden, idet deres varmelagringskapacitet næsten er det samme og omkring dobbelt så høj som i glasuld.