Viden og råd

Derfor valgte Dannie at bygge MINI HUS 102

“Da jeg kom ind i huset, virkede det betydeligt større end 102 kvadratmeter. Det her hus har charme og appellerer lige til mig. Jeg kan godt lide, at det er sundt og bæredygtigt og i den nye nordiske stil,” siger Dannie.
Dannie Dalsgaard har altid drømt om at bo i et træhus. De seneste år har han ledt efter den helt rigtige grund, kigget på forskellige træhuse og besøgt en masse udstillingshuse for at finde inspiration. Da Dannie besøgte vores udstillings-version af MINI HUS 102 på Degnebakken i Galten, fandt han det, han ledte efter.
“Jeg har haft mange gode snakke med byggerådgiver Jens Thor om tankerne bag Jakobsen Huses måde at bygge på. Vi har en skidegod kemi, så jeg var ret tidligt sikker på, at det skulle være Jakobsen Huse, jeg fik til at bygge mit nye hus,” siger Dannie.
Derfor har han nu skrevet kontrakt med os. Men hvis vi lige spoler tilbage til tiden før Dannie fandt vej til os, vidste han bare, at huset skulle være ligesom de træhuse, han har oplevet i blandt andet Sverige. Han havde ingen planer om selv at bygge noget, så undervejs i hans søgning dukkede vi hurtigt op, og han var især glad for tankerne bag vores bæredygtige konstruktioner.
Bæredygtigt hus med højt til loftet
Dannie har solgt sit rækkehus på omkring 100 kvadratmeter, og hans behov er ikke til mere plads. Han vil ud af beton-byggeriet og over i et moderne træhus med nogenlunde den samme plads. Ligesom mange af vores kunder før ham, ser han frem til at bo i det sunde indeklima, som et åndbart hus giver.
“Jeg har selv pollenallergi og vil gerne have det sunde og allergivenlige indeklima, som et træhus fra Jakobsen Huse giver. Ventilationsvinduerne sikrer en naturlig udluftning og gør huset sundt at leve i, hvilket tiltaler mig meget,” siger han.
Når tiden kommer til indflytning, vil Dannie have hjælp af en indretningsarkitekt, så han kommer så godt på plads som muligt. Men der er enkelte ting, som han vil insistere på at finde plads til. Det er blandt andet et gammelt skrivebord, som han glæder sig til at kunne fordybe sig ved på sit nye hjemmekontor.
Med nogle små ændringer er plantegningen til vores MINI HUS 102 blevet til den bolig, han har drømt om i flere år. Indretningen passede godt til ham med sine tre næsten lige store værelser og et fornuftigt rum med køkken i den ene ende og stue i den anden. Så én af de største ændringer i modellen er, at Dannie får højere til loftet med saksespær i det største rum, hvor han også får et kig fra entreen helt ned til enden af stuen.
“Jeg flytter tættere på min familie og skal blive gammel her. Så det passer mig godt med et hjemmekontor og et værelse til mine nevøer, når de er på besøg. Jeg glæder mig til at få god plads til mig og mine gæster,” siger han.
Ståltag eller ej
Byggegrunden er på hele 949 kvadratmeter og ligger på Grønageren i den midtjyske by Klejtrup. Fra grunden er der en flot og fredelig udsigt til Lindum Skov og Klejtrup Sø. Dannie glæder sig til at nyde omgivelserne fra de små hyggekroge, vi bygger hans hus med. Han har planer om at bruge det meste af sin grund til at indrette en bæredygtig have med insekthoteller, vildmarksbad og orangeri. Den del vil han hyre en havearkitekt til. Når Dannie kommer hjem efter en lang arbejdsdag, har han typisk brugt mange timer i bilen på vej til og fra Odense og Randers, hvor han arbejder mest. Derfor er det vigtigt for ham at have størst fokus på afslapning derhjemme.
“Et bæredygtigt hus kræver selvfølgelig en bæredygtig have. Det er fint at komme hjem og have en lille oase derhjemme. Haven skal ikke kræve en masse vedligehold, men give plads til, at man kan udfolde sig i den med måske en petanquebane eller stolper, man kan hoppe mellem,” siger Dannie Dalsgaard.
I skrivende stund venter vi på, at kommunen giver tilladelse til, at vi må bygge Dannies hus, som vi har tegnet det til ham. De gamle regler for området er ikke opdateret siden 1970’erne, så her står der, at husene skal være i mursten og med tegltag. Derfor er vi i dialog med kommunen om, at træhuse med ståltag er (mindst) lige så gode. Hvis vi ender med at få afslag på ansøgningen om at bygge med det genanvendelige ståltag, kommer vi nok til at lægge tagpap med listeinddækning i stedet. Vi vil fortælle mere om de endelige løsninger, når vi kan vise det færdige hus frem. Det bliver spændende på flere måder, for Dannie har valgt en rød yderdør og lækkert inventar fra TVIS Køkkener. Indtil da vil vi glæde os over, at Dannie har fået så godt et indtryk af os indtil nu.
“Hele processen er gået ret hurtigt. Vi har styr på alle detaljerne – lige fra jordbundsundersøgelser til planerne for carporten med stik til elcykel og elbil. Nu venter vi bare på kommunen, og jeg håber, at huset kan stå klar til, at jeg kan holde jul i det,” siger han.
Vil du vide mere om, hvordan du selv kan komme til at bo sundt og bæredygtigt?