De første år byggede vi næsten kun huse for idealister. Vi mødte mange af Danmarks mest bæredygtigheds-nørdede mennesker på messer om bæredygtigt byggeri. Vi talte meget med dem om fordelene ved de forskellige typer isolering, dampbremser, varmebehandlinger af træ og meget mere. Det var meget spændende og med til at kvalificere vores måde at bygge huse på.
Vores første kunder vil selvfølgelig altid have en særlig plads i vores hjerter. De gav os muligheden for at afprøve vores huskoncept sammen med mange spændende arkitektoniske løsninger. For eksempel var vores første hus, UNIK, et længehus med forskydninger, ensidig taghældning og primært beklædt med naturskifer.
Derefter kom model ARTISTA, som var tegnet af bygherren selv – arkitekt Mads Hauerslev. Det hus er stadig inspirerende, fordi det har flere forskydninger, en lækker overdækket terrasse og en fleksibel plantegning til dem, der gerne vil blive boende i deres hjem, når børnene er flyttet hjemmefra.
I 2018 byggede vi vores nok mest historiske hus til dato. Johannes og Karen havde købt den gamle forpagterbolig ved Vitten Kirke uden for Hinnerup. De havde allerede en arkitekttegning, som vi gjorde til virkelighed inden for nogle meget strenge krav i det fredede område. I dag bygger vi stadig model LIVELLO, som er blevet til med inspiration fra Johannes’ og Karens unikke hus.
Efter vi havde bygget Johannes’ og Karens store hus, fik vi flere henvendelser fra kunder, der ville leve småt. Tiny house-bevægelsen har gjort mange familier opmærksomme på, at man kan bo godt på meget mindre end de typiske 200 kvadratmeter. Derfor lancerede vi vores eget modul-opbyggede tiny house, model COLONIA, i 2018. Indtil videre er det bæredygtige tiny house mest brugt som fritidshus på sommerhusgrunde og i kolonihaver.
Modulbyggerierne satte gang i en forvandling på vores store tømrerværksted. I stedet for at bygge de små huse, hvor de skal stå, bygger vi dem færdige på værkstedet og fragter dem ud til den grund, hvor de skal stå. Det gør byggeriet meget lettere og hurtige for både os og vores kunder.
Men trenden med mindre huse var ikke færdig med at påvirke os. Vores billigste enfamiliehuse MINIHUS kombinerer i dag vores bæredygtige huskoncept med plantegninger helt ned i 56 kvadratmeter – perfekte til bæredygtige bofællesskaber, hvor man har adgang til fællesarealer og fælleshuse.
Hvis du også ønsker dig et tiny house, kan du med fordel se nærmere på MINIHUS 56+7, MINIHUS 72, MINIHUS 84 og MINIHUS 102.
Når vi nu var i gang med at bygge vores tiny houses, COLONIA, på tømrerværkstedet, fandt vi på noget andet, som vi og vores kunder er blevet meget glade for: vores egen elementfabrik, som effektivt og specialiseret producerer alle væggene til de huse, vi skal bygge. Det er lettere at sætte op på byggepladsen, gør arbejdet lettere for tømrerne, og for bygherren har det en ægte wow-effekt at se huset blive sat op på den måde på en arbejdsdag eller to.
Hvordan ser fremtiden for bæredygtigt husbyggeri ud? Det er et meget stort spørgsmål, men vi er helt sikre på, at certificering bliver en stor del af det. Udtryk som bæredygtig, cirkulær økonomi og lavenergi er alt for længe blevet brugt til byggerier, som ikke lever op til dem. Derfor kastede vi os i 2019 ud i et kæmpe projekt: verdens første enfamiliehus bygget til at opnå DGNB og PEFC-certificering. Vi var sikre på, at vi kunne overholde branchens strengeste krav om bæredygtighed, så hvorfor ikke bevise det?
Rekord-huset hedder Villa Grenaa og var et pilotprojekt inden for certificeringen af enfamiliehuse. Det færdige hus blev vist frem ved åbent hus i januar 2020. Vi kan lige så godt indrømme, at vi brugte alt for mange interessetimer på det projekt. Så isoleret set var det en meget dårlig forretning. Men vi kan jo heller ikke selv sige os helt fri for at være idealister. Og det var vigtigt for os at tage de første skridt i retning af certificerede bæredygtige huse.
Vi regner med, at vi med dette pilotprojekt kan være medvirkende til, at der udvikles en DGNB-standard som er tilpasset byggeri af enfamiliehuse. Der er nemlig mange ting i den nuværende DGNB-certificering, som passer bedst til store offentlige etage-byggerier med mange folk på byggepladsen, og derfor også rigtig mange ting som passer meget dårligt til byggeri at enfamiliehuse. Vi tager erfaringerne med os videre og venter i spænding på nyt omkring en fremtidig certificeringsløsning, som kan dække de private bygherrers krav om beviser på, at de får den bæredygtige løsning, de betaler for.
Vi har længe bygget med PEFC-certificeret træ fra bæredygtigt skovbrug, fordi vi gerne vil overlade en endnu bedre verden til vores børn, end den vi selv fik. Med Villa Grenaa fik vi også bevis på, at vi kan gøre det med over 70 % af det træ, der bruges til huset, så hele huset kan PEFC-certificeres. Den certificering tror vi på som en fast del af vores tilbud til kunderne fremover.